Informatii de ultima ora

Conform informatiilor comunicate pe www.mfa.gr, incepand cu ziua de Marti 28 Iulie, toti cetatenii romani si bulgari care calatoresc in Republica Elena (Grecia) pe cale aeriana in scop turistic, sunt obligati sa prezinte un test molecular cu rezultat negativ privind infectia cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore inainte de calatorie.

In caz contrar, nu le va fi permisa intrarea pe teritoriul Greciei.

Testele trebuie efectuate in laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie sa fie emise in limba engleza si sa contina numele și prenumele persoanei testate, precum si seria si numarul cartii de identitate sau ale pasaportului persoanei respective.

Autoritatile elene subliniaza ca falsificarea acestor certificate este pedepsita conform legii elene.

Pentru calatoriile terestre exista deja aceasta regula de prezentare a unui test negativ efectuat cu 72 de ore inainte de calatorie iar din 28.07 se va aplica si pentru turistii care calatoresc pe cale aeriana.

Prezentarea acestui test nu exclude obligatia de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) cu 24 de ore anterior momentului intrarii pe teritoriul Greciei și nici posibilitatea testarii aleatorii la intarea pe teritoriul Republicii Elene.

Conform ultimei actualizari MAE din 30.07.2020, completarea declaratiei pe proprie raspundere nu mai este necesara pentru intrarea in Bulgaria.

In continuare nu exista interdictii in ceea ce priveste intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetatenii romani sau ai tarilor statelor membre UE.

Comisia Europeană a lansat platforma Re-open EU privind reluarea în siguranță a călătoriilor și turismului în Europa. Serviciul furnizează informații în timp real privind frontierele și disponibilitatea mijloacelor de transport și a serviciilor de turism din statele membre.

Pentru a folosi platforma, trebuie sa accesati urmatorul link: https://reopen.europa.eu/en .

INSP a publicat lista acestor țări considerate „zonă verde” și precizează că toate celelalte țări sunt considerate „zone galbene”, existând astfel obligativitatea izolării la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste zone. 

„Toate persoanele asimptomatice care sosesc dintr-o călătorie internaţională dintr-o țară care NU face parte din lista țărilor exceptate vor sta în izolare la domiciliu/carantină timp de 14 zile; izolarea se aplică tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă ”, precizează INSP.

Lista actualizată cu aceste țări, unde există o răspândire limitată a noului coronavirus, se va publica în fiecare zi de luni, la ora 16:00, de către Institutul Național pentru Sănătate Publică. Astfel, săptămânal ar putea fi introduse țări noi pe această listă sau ar putea fi scoase dintre cele existente, în funcție de evoluția situației epidemiologice din țările respective. 

Pe de altă parte, dacă cei care revin în România din străinătate au ca punct de plecare o țară „sigură”, dar în drumul către România tranzitează țări care nu sunt pe listă, ei nu vor trebui să stea în autoizolare când ajung la destinație. 

Informațiile transmise în prezentul articol, au titlu informativ și pot suferi modificări fără notificare prealabilă. Pentru informații actualizate în timp real vă recomandăm să verificați site-urile oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Ministerului Afacerilor Externe (MAE)

Noutatile cu privire la situatia masurilor de siguranta pentru calatoria pe teritoriul Greciei.

Începând cu 1 iulie 2020, guvernul elen a stabilit modul în care țara îi va întâmpina pe călători,  efectuand screeningul de diagnostic necesar și îi va menține pe toți în siguranță pe tot parcursul sezonului.

Formularul de localizare a pasagerilor (PLF) este un element cheie în planificare. Toți călătorii sunt obligați să completeze PLF-ul cu cel puțin 48 de ore înainte de a intra în țară, furnizând informații detaliate despre punctul de plecare, durata sejururilor anterioare în alte țări și adresa șederii dvs. în Grecia.

Protocol pentru pasagerii care sosesc cu avionul

 • Sosirea pasagerilor la poarta de sosire.
 • Transfer în zona în care se află personalul de screening și verificare a codului QR unic de răspuns rapid pe care fiecare pasager îl afișează pe ecranul telefonului mobil sau în formularul QR tipărit.
 • Personalul de screening direcționează pasagerii, în funcție de codul QR al acestora, fie către zona de screening, fie spre ieșire (zona de cerere a bagajelor sau controlul pașaportului). Până când rezultatele screeningului devin disponibile, pasagerii testați pentru noul coronavirus SARS-CoV-2 de către o echipă de sănătate instruită sunt obligați să se auto-izoleze la adresa destinației finale, așa cum este declarat pe formularul de localizare al pasagerilor (PLF). După finalizarea proiecției, acestea sunt direcționate către ieșire.
 • Toți pasagerii trebuie să respecte toate măsurile de igienă preventivă necesare (utilizarea măștilor și distanțarea fizică).

Protocol pentru pasagerii care sosesc pe mare

 • Sosirea pasagerilor care intră pe jos la poarta principală de intrare.
 • Pasagerii care sosesc în vehicule sunt direcționați către poarta specială de intrare.
 • Toți pasagerii sunt transferați în zonele în care este localizat personalul de screening și verifică codul unic de răspuns rapid (QR) pe care fiecare pasager îl afișează pe ecranul telefonului mobil sau în formularul QR tipărit.
 • În funcție de codul QR al pasagerilor, personalul de screening fie îi direcționează către zona de screening, fie îi permite să intre în țară. Până când rezultatele screeningului devin disponibile, pasagerii care sunt testați pentru noul coronavirus SARS-CoV-2 de către o echipă de sănătate instruită sunt obligați să se autoizoleze la adresa destinației finale, așa cum este declarat pe formularul de localizare al pasagerilor (PLF). După finalizarea proiecției, li se permite să intre în țară.

Toți pasagerii trebuie să respecte toate măsurile de prevenire necesare (utilizarea măștilor și distanțarea fizică).

Protocol pentru sosirea la frontierele terestre

 • Sosirea persoanelor la punctul de control. Toate persoanele care intră în țară trebuie să depună un formular de localizare a pasagerilor (PLF) completat la sosirea lor.
 • Pașaportul și controlul vamal sunt efectuate și codul QR unic de răspuns rapid (QR) al fiecărei persoane primite este verificat pe ecranul telefonului mobil sau pe formularul tipărit cu codul QR.
 • În funcție de codul acestora, persoanele care intră sunt direcționate de către personalul de securitate, fie către zona de screening sau au voie să își continue călătoria până la destinația finală din țară, primind instrucțiuni de la personalul de frontieră, cu privire la, în special, la acțiunile necesare în cazul în care apar simptome. de infecții respiratorii, caz în care trebuie să contacteze imediat Centrul de operații al Organizației Naționale de Sănătate Publică (EODY). Dacă persoanele care sosesc intenționează să aibă multiple opriri în Grecia, trebuie să declare acest lucru și să raporteze destinația inițială și itinerariul lor de călătorie pentru următoarele 7 zile. Unitățile mobile de sănătate EODY (KOMY) vor funcționa continuu la punctele de control la frontiera terestră.

Până când rezultatele screeningului devin disponibile, persoanele care sosesc care sunt testate pentru noul coronavirus SARS-CoV-2 sunt obligate să se autoizoleze la adresa destinației finale, așa cum este declarată pe formularul de localizare al pasagerilor (PLF). Datele lor sunt introduse în sistemul de informații EODY, care este conectat la registrul COVID pentru a facilita urmărirea contactelor în cazul în care cineva se dovedește pozitiv. După finalizarea proiecției, aceștia intră în țară, primind instrucțiuni cu privire la auto-izolare până la anunțarea rezultatelor screeningului lor.

Toți pasagerii trebuie să respecte toate măsurile de igienă preventivă necesare (utilizarea măștilor și distanțarea fizică / socială).

Informatii suplimentare:

Completarea formularului, NU inseamna ca va fi si testat turistul.

1) Formularul are ca scop miscorarea timpului de asteptare la intrarea in Grecia, deoarece se estimeaza ca se va tripla numarul de turisti sositi din 1 Iulie 2020

2) Testele se vor face aleatoriu ca si pana acum (din informatiile obtinute, au fost testati doar turistii bulgari).

3) Daca se intampla ca un turist roman sa fie testat, va fi rugat sa astepte DOAR 24 ore la destinatie (in camera e hotel) si sa nu circule in spatiile publice, pana primeste rezultatul.

4) Doar in cazul in care testul iese pozitiv, atunci turistul va ramane in izolare.

5) Turistii care nu sunt familiarizati cu internetul si nu cunosc limba engleza, vor completa formularul la vama sau pot apela la rude, prieteni cunostinte, etc sa le completeze formularul inainte de plecarea din Romania

6) Cel mai important aspect de stiut, este ca acesta masura de completare a formularului, NU inseamna ca este ceva grav si trebuie sa va anulati vacanta in Grecia.

7) Partenerii greci va roaga sa va informati temeinic din surse oficiale si sa nu ascultati tot felul de zvonuri false.